Ons clavecimbelrepertoire

De lijst met te spelen clavecimbelwerken korter, maar ook weer langer maken!
Ooit speelde ik met een bekend jeugdstrijkorkest en werd daar geconfronteerd met een bewerking van Bach’s beroemde Orgeltoccata in d. De noten waren eerlijk verdeeld over de verschillende strijkersgroepen, zelfs zo eerlijk dat het fugathema af en toe per noot van partij wisselde!
Het orkest speelde zo geïnspireerd dat ik mij heb laten ontvallen dat ik het prachtig vond. Dit was voor de dirigent aanleiding om het publiek mee te delen dat de meewerkende organist van plan zou zijn om deze Toccata na het horen van deze strijkorkestversie van zijn repertoire te verwijderen.
Och, zult u zeggen, het is maar een orgelwerkje…
Enige tijd later heb ik een knoop doorgehakt met betrekking tot ons eigen repertoire: het mes moet erin!
Ons dierbaarste clavecimbelwerk is misschien wel deel IV uit Bach’s Clavierübung, beter bekend als de Goldbergvariaties. Aangezien ik niet over een 2-klaviers clavecimbel beschik ben ik gaan proberen hoe een en ander op het orgel te realiseren is. Daarbij is het wel zo aardig om de specifieke mogelijkheden van het orgel optimaal te benutten, dus ben ik zo vrij geweest om hier en daar een obligate pedaalpartij toe te voegen, stemmen om te keren, typische registercombinaties toe te passen, enz.
Daarna was het Italiaans Concert aan de beurt.
Waar moet dat heen, zult u denken, straks houden we geen repertoire meer over!

Mag ik dan ter compensatie wat andere dingen onder de aandacht brengen die dit verlies misschien weer goed kunnen maken:

Speel eens
*een Prelude uit Fr.Couperin’s Concert Royaux, eventueel met invulling van de becijfering, en er gaat een hele nieuwe wereld voor u open! (dit wordt trouwens door Couperin zelf ook aanbevolen)
*een Pavane en Gaillarde uit J.H.Schein’s Banchetto Musicale (eerst alleen de buitenstemmen, en na even oefenen kunnen er wat middenstemmen bij)
*de Prelude uit Bach’s 4e Cellosuite (gewoon alles vasthouden, dan lijkt het net een Prelude uit het Wohltemperirte Clavier)
en al uw zorgen over het slinkende clavecimbelrepertoire verdwijnen weer als sneeuw voor de zon!