Die Kunst der Fuge, Bach in Beeld en Beweging, zondag 9 april 11.30 uur

Henk van Zonneveld, clavecimbel en Lotte Lensink, dans

De muziek van Bach kenmerkt zich door een grote diepgang, dat wil zeggen dat er meer in zit dan je op het eerste gehoor door hebt.

Voor zijn bekende werk Die Kunst der Fuge (BWV 1080) geldt dat misschien nog wel meer dan bij zijn nog bekendere werken als de Matthäus en de Johannes Passion: als je die diepere laag weet te ontdekken en het verhaal achter de muziek kent zegt het je nog meer. Immers, bij de genoemde passiewerken volgt de muziek het lijdensverhaal dat als het ware muzikaal wordt uitgebeeld.

Bij Die Kunst der Fuge kan dat niet, het is een werk zonder tekst. De compositie wordt ook wel Bachs onvoltooide zwanenzang genoemd. Hij schreef het aan het eind van zijn leven en bleef er aan werken tot aan zijn dood; hij moest het midden in een complexe fuga beëindigen. De handschrift versie uit 1747 is echter een afgeronde cyclus van 14 delen die op een ongelofelijk geniale manier is samengesteld.

In de Kapel wordt het concert daarom vooraf gegaan door een korte uitleg en wordt de sierlijke schoonheid en de diepere structuur van het stuk gedurende de muziek gevisualiseerd door een danseres.

Dat die structuur zorgvuldig en bewust door de componist werd opgebouwd zal ook zichtbaar worden gemaakt met verrassende aanvullende visuele middelen.
Kortom: minstens zoveel Bach als in zijn beroemde Passiemuziek, maar beduidend korter en toegankelijker en daarom misschien nog wel intenser.

Kapel op ’t Rijsselt

Mettrayweg 25
7211 LC Eefde
(0575) 57 05 21
info@kapeloptrijsselt.nl
www.kapeloptrijsselt.nl

Tijd: 11:30 uur
Entree: € 15,= (t/m 18 jaar gratis entree)
Kaartverkoop: www.kapeloptrijsselt.nl


Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.