Thomascantoren van Calvisius tot Bach

Thomascantoren van Calvisius tot Bach

door het Ensemble Quintessens o.l.v. Henk van Zonneveld

Op zaterdag 26 november 2016, aanvang 20.00 uur, vindt er in de Gereformeerde Kerk aan de Spoorstraat 5 Wierden wederom een schitterend Adventsconcert plaats onder de titel ”Thomascantoren: van Calvisius tot Bach”.

Zondag 27 november vanaf 20.00 uur wordt hetzelfde programma nog eens uitgevoerd in de Oude Kerk te Soest.

Het is voor het derde achtereenvolgende jaar, dat Quintessens in onze serie voor komt. Het concert van Quintessens mag op een toenemend aantal bezoekers / fans rekenen. In het programma volgen we de reeks van cantoren, die in de baroktijd verbonden waren aan de Thomaskirche en de Thomasschule in Leipzig. We starten met Seth Calvisius, die in 1594 aantrad, en via Schein, Michael, Knüpfer, Schelle en Kuhnau eindigen we met Johann Sebastian Bach, die in 1750 overleed. Anderhalve eeuw met prachtige kerkmuziek, destijds uitgevoerd door een van de mooiste en bekendste schooljongenskoren van Duitsland, ondersteund door de Leipziger stadsmusici. We horen hoe de muziek zich ontwikkelde: van motetten in de late renaissancestijl via groots opgezette ‘concerto’s’ naar het absolute hoogtepunt, J.S.Bach. Met een van zijn dubbelkorige motetten sluiten we de cirkel. Sommige stukken worden a capella uitgevoerd, andere met begeleiding van blazers en strijkers. Daarnaast klinkt ook puur instrumentale muziek van de Thomascantoren. Quintessens bestaat uit 12 zangers (waaronder de Wierdense tenor Hans Erbrink), 4 strijkers, 4 blokfluiten en dulciaan, orgel, luit en klavecimbel. Quintessens staat dit jaar onder leiding van dirigent-organist Henk van Zonneveld. Het programma duurt ongeveer een uur, en zal zonder pauze worden uitgevoerd. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 10,00. Kaartverkoop aan de kerk en bij de voorverkoopadressen.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.